Skip to main content

ÖzU Gender Ideathon

ÖzU Gender Ideathon, 8 Mart kapsamında ÖzU Gender Office tarafından tasarlanan ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran bir çatı etkinliktir. Temel hedefimiz 8 Mart kapsamında sadece konuşmalar düzenlemek yerine, üniversitemizin kültürü ve vizyonuna uygun yenilikçi ve çözüm odaklı bir etkinliğe imza atmaktı. Bu temel hedef doğrultusunda bir ön inceleme çalışması yürüttük.

Üniversitemizdeki kültürü ve vizyonunu incelediğimizde hedeflediğimiz 8 Mart etkinliği için ön plana çıkarmak istediğimiz konular ise şunlardı;

  • Girişimci,
  • Katılımcıların aktif olduğu,
  • Sorun kadar çözümün konuşulduğu,
  • Toplumsal faydanın gözetildiği,
  • Sürdürülebilir ve katılımcı,
  • Eleştirel düşünceye alan açan,
  • Özgün.

 

Hem mevcut etkinliklerin artı ve eksilerini incelediğimizde hem de okulumuzun kültür ve vizyonunu göz önüne aldığımızda, hedeflediğimiz etkinlik için hackathon/ideathon konseptinin uygun olacağı fikrine ulaştık. Toplumsal cinsiyet alanında sorunların öğrencilerle tespit edileceği, akabinde tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirileceği bir yarışma birçok alanda hedeflerimizle örtüşüyordu. Bu sayede ÖzÜ öğrencileri çözüm üretme konusunda süreçlere dahil olacaklardı. Konunun sosyal bir alandan beslenmesi ve çoğunlukla soyut-somut tartışmalar arasında gezmesinden dolayı hackathon yerine  ideathon konseptini 8 Mart etkinliğimiz olarak benimsedik.

Klasikleşen Ideathon/Hackathon etkinliklerini bire bir uygulamak yerine bu konseptlerin genetiğini değiştirmeye ve üniversitemizin kültürüyle beslemeye karar verdik. Bu bağlamda sadece 24-48-72 saatten oluşan bir maraton yerine öncesinde tüm paydaşlarımızı dahil edeceğimiz etkinlik serileriyle bu konsepti destekleyen bir tasarım oluşturduk. 2021 yılında pilot uygulama olarak tasarlığından, Ideathon’u spesifik bir tema ile daraltmak yerine, etkinliğin temasını olabildiğince geniş tuttuk.  Bu sayede “Gündelik Hayatta Toplumsal Cinsiyet Eşitsizlikleri” temasıyla yola çıktığımız bu etkinlikte birçok farklı alandan öğrencimiz katılım gösterebilecekti. 

Temel hatlarıyla tasarladığımız etkinlikler ve amaçları şu şekilde özetlenebilir:

1.       Gündelik Hayatta Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliklerini Aramak Konuşma Serisi

Ideathon öncesi ofisimizin iç  dış paydaşlar açısından görünürlüğünü arttırmak için bir konuşma serisi organize ettik. Aynı zamanda amacımız bu konuşma serisine katılan öğrencilerin alanda sorun tespiti yapmış ve çözüm önerileri geliştirmiş kişilerle tanışmaları, onların konuşmalarını ve çözümlerini dinleyebilmeleri ve ideathon etabı için fikren beslenmeleriydi.

2.       Geri Bildirim Günleri

Öğrencilerin birçoğu için yabancı olabilecek bu formatı anlatmak, proje geliştiren gruplara ön danışmanlık vermek ve sorularını cevaplamak amacıyla 2 adet geri bildirim günü planladık.

3.       Fikir Maratonu - Atölyeler

30 saatlik bir fikir maratonu ile öğrencilerin projelerini geliştirmelerini amaçladık. Bu fikir maratonu sırasında farklı alanlardan uzmanlarla birebir atölyeler planlayarak, öğrencilerin farklı alanlarda danışmanlık alıp projelerini güçlendirmelerini hedefledik.

4.       Poster Sunumları

Fikir maratonundan çıkan poster sunumlarla öğrencilerin geri bildirim almalarını, bu sayede etkinliğin hem görünürlüğünün artmasını hem de öğrenci projelerinin güçlenmesini amaçladık.

5.       Büyük Final

Öğrencilerin aldıkları geri bildirimlerle güçlendirdikleri projelerini sunabilecekleri, jüri değerlendirmesi sonucu belirlenen ilk üç grubun  ödüllendirileceği  bir kapanış etkinliği planladık.

Etkinlik sürecinin planlanmasında ve uygulanmasında sürekli hem iç-dış paydaşlardan fikir aldık hem de öğrencilerin görüşlerini sorduk. Oluşturduğumuz ÖzU Gender Ideathon formatını 8 Martlar kapsamında uygulamanın yanında, iç-dış paydaşlarla ortak amaçlar doğrultusunda toplumsal cinsiyete dayalı sorunlara çözüm aradığımız bir etkinlik formatı olarak da sıklıkla düzenlemeyi planlıyoruz.